Over Gerrit Van Oord

Waar ik op dit weblog over schrijf

Het gaat in “Zicht op Italië” over enkele aspecten van de Italiaanse cultuur. De twee thema’s zijn de literatuur en de geschiedenis van Italië. De periode waarop ik mijn aandacht richt, begint bij het jaar 1900. Ondanks deze  beperking, is het een zeer omvangrijk onderzoeksgebied. Het is dus nodig te kiezen en dat doe ik dan ook. Ik laat mij daarbij leiden door persoonlijke voorkeuren en liefdes.

Wat betreft de literatuur van de twintigste eeuw richt ik mij op de eerste helft ervan en daarbinnen op de poëzie. Op het gebied van de geschiedenis kijk ik vooral naar de jaren van het interbellum en de nasleep. In Italië natuurlijk, maar af en toe maak ik een vergelijkend uitstapje naar Nederland.

Een apart onderwerp zijn de Italiaanse steden en hun monumenten. Ik denk bijvoorbeeld aan het Colosseum in Rome, een bijzonder overblijfsel uit de Romeinse oudheid waarvoor mensen uit de hele wereld in de rij komen staan. Ik raakte ook geboeid door enkele Nederlandse schrijvers die op bezoek gingen in Rome. Denk maar eens aan het prachtige verhaal van W.F. Hermans over katten in Rome.

Kortom, het gaat hier over teksten en illustraties, over personen en plaatsen, over weerzinwekkende en fascinerende ideeën, over oude en nieuwe boeken.

Etty Hillesum

Al geruime tijd bestudeer ik de wijze waarop het werk en de persoon Etty Over Gerrit Van OordHillesums werk in Italië. Haar werk spreekt vooral aan in rooms-katholieke kringen en vindt weerklank tot in de hoogste regionen. Ik publiceerde over haar lotgevallen een serie posts, zie hier voor het overzicht en de links.

Sinds september 2021 bestaat er een website in het Nederlandse die geheel is gewijd aan het onderzoek en de studie van Etty Hillesum. De doelstelling is om zoveel mogelijk materiaal over de receptie in de wereld beschikbaar te maken. De website is direct gekoppeld aan de publicatie van het jaarboek “Cahiers Etty Hillesum”. Klik hier voor de website.

Uitgever

Voor mijn werk als uitgever verwijs ik naar de website van de Italiaanse uitgeverij Apeiron Editori.

Aantekeningen bij Over Gerrit Van Oord

  • Ten slotte zie hier voor een overzicht van mijn publicaties.
Print Friendly, PDF & Email

Eén antwoord op “Over Gerrit Van Oord”

  1. Aangenaam verrast dit blog te vinden, bij toeval, toen ik via google foto’s zocht van Etty Hillesum. Ik had die nodig voor mijn google+ bladzijde over Etty Hillesum, welke ik jaren terug begonnen ben om haar werk aandacht te geven, en om haar “in de wereld te brengen”, bekendheid te geven, want ze heeft ons allemaal, ieder mens, een verhaal te vertellen. Ze is licht, een gids, een mysticus. Haar gedachten zijn geboren vanuit een spiritueel leiderschap.

    Ik vond het vreemd om op die google zoek bladzijde foto’s te vinden van een man die ik niet kende. Een knap uitziende man. Het bleek Stalin te zijn, zo bleek toen ik het artikel las waar die foto naar leidde, in dit blog.
    Een bijzonder interessant artikel. Ik heb het opgenomen op de google+ bladzijde, de link naar dit blog is er dus.
    Link naar “Etty Hillesum” op google+:
    https://plus.google.com/u/0/b/108889501429268344716/108889501429268344716/posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.