Muizenissen van Luca Zaia gouverneur van Veneto

De belediging

‘Iedereen heeft ze gezien, de Chinezen die levende muizen en dergelijke eten.’ Muizenissen van Luca Zaia zou men deze weinig diplomatieke uitspraak kunnen noemen. Op 29 februari 2020 waren deze woorden op een Italiaanse locale TV-zender te beluisteren. De auteursrechten ervan zijn het onvervreemdbare eigendom van de gouverneur van de regio Veneto. In een ïnterview sprak hij over de gang van zaken rond het coronavirus in de 5 miljoen inwoners tellende regio, waarvan hij de politieke leiding heeft. Zijn naam is Luca Zaia. Hij behoort tot de vooraanstaande politici van de Lega. Zijn politieke baas is Matteo Salvini.

De dag erna gaf hij het volgende commentaar op de wassende stroom van verontwaardigde reacties: ‘Ik geef toe de zin niet zo gelukkig gekozen was … als iemand zich erdoor gekwetst voelt, dan mijn excuses daarvoor’. Hij voegde eraan toe: ‘Het was niet mijn bedoeling te generaliseren…’

Hulp van Arthur van Schendel

Arthur van Schendel schreef ooit: ‘… je zit weer te piekeren, over muizenissen zonder grond.’ Van Schendel woonde voor en tijdens de tweede wereldoorlog in Italië. Wie weet wat hij over Zaia’s weerzinwekkende uitlating zou hebben gedacht. Hij heeft immers gezien waartoe op superioriteitsdenken gebaseerde uitspraken kon leiden: stimatisering, isolatie, uitsluiting, geweld en moord.

Enige dagen eerder, op 24 februari, werd in Como een bejaarde Chinese heer op straat aangevallen door twee Italiaanse jongens van  15  of 16 jaar. Een Italiaanse veertiger kwam de Chinees te hulp en pakte de pubers aan. De lafbekken maakten zich vliegensvlug uit de voeten.

Aantekening bij Muizenissen van Luca Zaia

  • Dit is het fragment van één minuut en tien seconden uit het genoemde interview: TV uitzending van Antenna3 (Italiaans). En dit is de zin (in vet) in de context:

«L’igiene che ha il nostro popolo, i veneti e i cittadini italiani, e la nostra formazione culturale ci portano a farci la doccia, lavarci spesso le mani e stare attenti alla pulizia e all’alimentazione. E’ un fatto culturale. La Cina ha pagato a caro prezzo quest’aspetto. In fondo li abbiamo visti tutti mangiare topi vivi e altre robe del genere.»

  • Wikipedia heeft een pagina (Eng.) over hem (de Nederlandse is lang niet bijgewerkt).
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.