Mijn Italiaanse Historici

Op de Italiaanse Wikipedia staat een lijst van ruim 1200 namen van Italiaanse historici werkzaam in de 20e eeuw. Daarentegen bevat het lijstje Mijn Italiaanse Historici slechts weinig namen. Ik heb immers geen encyclopedische doelstelling en rapporteer alleen over de historici wier werk ik las en bestudeerde.

Alles | A B C D F G L M S V
Er staan momenteel 20 namen op deze lijst
Albanese Giulia
Giulia Albanese

Brunetta Gian Piero
Gian Piero Brunetta (1942) was hoogleraar aan de Universiteit van Padua in de geschiedenis van de Italiaanse cinema.  Hij heeft veel over het onderwerp gepubliceerd. Hij werkt als criticus voor het dagblad La Repubblica. Zijn boek Cent'anni di cinema italiano (1991, veel herdrukken) is een uitstekende inleiding op het onderwerp.

Calimani Riccardo
De Venetiaanse historicus Riccardo Calimani (1946) heeft zich toegelegd op de geschiedschrijving van het Italiaanse Jodendom.

Candoloro Giorgio
Giorgio Candoloro (1909-1988).

Cantimori Delio
Delio Cantimori (1904-1966).

Cantimori heeft de Italaanse vertaling van Johan Huizinga's Herfsttij der Middeleeuwen herzien. Hij schreef bovendien de inleiding op de Italiaanse editie van Nederlandse beschaving der Zeventiende eeuw, waarvan de eerste Italaanse uitgave in 1967 verscheen.  Zie deze website over Johan Huizinga.

 

Collotti Enzo
Enzo Collotti  (1929-2021) was hoogleraar in de contemporaine geschiedenis in Florence. Hij had zich vooral toegelegd op de studie van het Italiaanse verzet en van het nationaalsocialisme.

De Felice Renzo
De historicus Renzo De Felice (1929-1996) was een (niet onomstreden) expert op het gebied van het Italiaanse fascisme. Zijn meerdelige wetenschappelijke biografie van Benito Mussolini is verplichte literatuur voor wie zich in dit tijdperk wil verdiepen.

Ferrari Zumbini Massimo
Massimo Ferrari Zumbini is Professor of the History of German Culture at the Tuscia University in Viterbo (Italy), where he has also served as Dean of the Faculty of Political Science. He graduated and gained his PhD from the Scuola Normale Superiore (Pisa) after studies in Munich. Voor zijn website klik hier.

Foa Anna
Anna Foa (1944) is emeritus hoogleraar Moderne geschiedenis aan de Universiteit van Rome “La Sapienza”.
Ik schreef over haar boek Portico d’Ottavia in deze post.

Frugoni Chiara
De historica Chiara Frugoni (1940-2022) was gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen.

Gentile Emilio
Emilio Gentile (1946) is emeritus hoogleraar Moderne en contemporaire geschiedenis aan de Universiteit van Rome La Sapienza. Hij is een internationaal gewaardeerde expert van het Italiaanse fascisme.

Hij gaf een doordachte samenvatting van het Italiaanse fascisme. Zie hier mijn Nederlandse versie van zijn tekst.

In de periode oktober 2022 - mei 2023 verschijnt een 16-delige geschiedenis van het fascisme, Storia del fascismo. Een fraai geïllustreerde uitgave waarin hij alleen gebruik maakt van historische bronnen en geen secundaire literatuur. Hij neemt ook documenten uit de besproken periode op.

Ginzburg Carlo
Carlo Ginzburg. Zie hier mijn post over hem met fragmenten uit een interview waarin hij over zijn werk spreekt.

Lanaro Silvio
Silvio Lanaro (1942-2013) beoefende de contemporaine geschiedenis van Italië. In eerste aanleg met de Italiaanse Risorgimento maar later ook met de 20° eeuw. Zijn monografie over de Italiaanse Republiek van 1946 tot de jaren negentig, die verscheen in 1992, werd vele malen werd herdrukt. Italiaanse titel: Storia dell'Italia repubblicana. Dalla fine della guerra agli anni Novanta. Venezia: Marsilio 1992. Lanaro studeerde in Padua waar hij later ook hoogleraar werd.

Lepre Aurelio
Het werk van de Napolitaanse historicus Aurelio Lepre (1930-2014) is gewijd aan de geschiedenis van het 20° eeuwse Italië en de geschiedenis van het Mezzogiorno, dat is Zuid-Italië.

Mangoni Luisa
Luisa Mangoni (1941-2014) was een cultuurhistorica.

Milano Attilio
Attilio Milano was geen historicus van beroep. Hij deed onderzoek naar Romeinse Ghetto en scheef er een doorwrocht boek over.

Ik bracht hem ter sprake in mijn artikel over de wereldberoemde Rozentuin in Rome. Zie hier.

Scaraffia Lucetta
Lucetta Scaraffia (1948). Werkelijke voornaam Lucia. Is historica emeritus en journaliste. Doceerde aan de Universiteit van Rome La Sapienza. Publiceerde samen met de historica Anna Foa diverse boeken.

Spriano Paolo
Paolo Spriano (1925-1988). Deze historicus heeft zich toegelegd op de geschiedschrijving van de Italiaanse en internationale arbeidersbeweging. Zijn hoofdwerk is de vijfdelige geschiedenis van de Italiaanse comunistische partij, die verscheen in de jaren 1967 - 1975.

Villari Lucio
Lucio Villari (1933) was hoogleraar contemporaine geschiedenis aan de Università di Roma Sapienza. Auteur van een dertigtal boeken en honderden artikelen.

 

Vivanti Corrado
Corrado Vivanti (1928-2012) was een vooraanstaande 20e eeuwse Italiaanse historicus.

 
Print Friendly, PDF & Email