Lijst Fonteinen in Rome

Fonteinen van Rome

Alles | B J L M N S T V
Er staan momenteel 12 fonteinen in deze lijst
B

Boekenfontein
Deze fontein heet oorspronkelijk Fontana dei libri en werd ontworpen door Pietro Lombardi. Van hem zijn er negen fonteinen in de stad te zien. Een afbeelding in de Bibliografie Fonteinen van Rome.

 

J

Janiculusfontein
Voor een bezoek aan deze monumentale fontein moet men de Janiculus heuvel op. Te voet of met de bus, als u maar gaat.  De Italiaanse naam is Fontana dell'Acqua Paola maar de Romeinen hebben het over de "Fontanone", de grote fontein. Zie hier de Engelse wikipagina.

L

Leeuwenfontein
De Leeuwenfontein op het Piaza del Popolo werd ontworpen door de architect Giuseppe Valadier (1762-1839). De fontein werd gebouwd in de jaren 1814-1828. Valadier ontwierp ook de twee andere fonteinen op hetzelfde plein: de fontein van Neptunus en die van de Godin Rome.

M

Morenfontein
MorenfonteinDe fontein heet in het Italiaans Fontana del Moro, de Fontein van de Moor. Zij bevindt zich aan de  zuidelijke kant van het Navonaplein. Aan de kant van de Tiber. Er is deze Nederlandse wikipagina over. In deze fontein is maar één personage dat de Moor voorstelt en in gevecht is met een dolfijn. Het meervoud in de Nederlandse naam is dus niet zo precies.

In 1653 kreeg Bernini van paus Innocentius X de opdracht de fontein te renoveren. Naar zijn ’model’ maakte de beeldhouwer Giovanni Antonio Mari het levendige beeld van de Moor, die de staart van een dolfijn vastklemt.

 

Mozesfontein
Deze fontein behoort tot de categorie monumentale fonteinen. Zowel vanwege de omvang als de beeldhouwwerken. De Italiaanse naam is Fontana dell 'Acqua Felice. De fontein is vernoemd naar de oprichter: paus Sixtus V, ofwel Felice Poretti (1521-1590). Zie hier een Nederlandse wikipagina over de fontein.

N

Naiadenfontein
Deze monumentale fontein bevindt zich Piazza della Repubblica. Maar de meeste Romeinen spreken over Piazza dell'Esedra. Klik hier voor de Engelse wikipagina.

Neptunusfontein
De Italiaanse naam is eenvoudig: Fontana del Nettuno. Dit kunstwerk heeft zijn oorsprong in de zestiende eeuw en staat aan de noordelijke kant van de Piazza Navona. Het was tot kort na de Italiaanse eenwording een eenvoudig rond basin. De gemeente Rome gaf in 1873 aan twee beeldhouwers opdracht er een aantal beelden in te plaatsen. Zie hier de Nederlandse wikipagina voor wat meer details.

S

Schildpaddenfontein
Bertus Aafjes schreef over deze fontein een verhaal. Zie hier voor het verhaal plus enige informatie.

T

Trevifontein
Dit is wellicht 's werelds beroemdste fontein. Op het web kan men voor een eerste kennismaking terecht bij deze Nederlandse wikipagina, maar ik zou ook de Engelse willen aanbevelen.

Tritonfontein
De Italiaanse naam van dit juweeltje van fonteinkunst is Fontana del Tritone en staat op de Piazza Barberini. Klik hier voor de Nederlandse wikipagina.

V

Valle Giulia Fonteinen
De twee Valle Giulia Fonteinen bereikt men door vanuit de brede trappen tegenover de Galleria dell\' Arte Moderna in Valle Giulia te beklimmen. Halverwege aan de linker- en rechterkant vindt men de fonteinen.

Vierstromenfontein
De naam van deze fontein is Fontana dei Quattro Fiumi. Letterlijk vertaald: Fontein van de vier rivieren. In het Nederlands gecomprimeerd tot dit  samengestelde woord waarin rivier tot stroom werd. Deze magistrale fontein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). Zie hier voor de Nederlandse wikipedia pagina.

 

 

Print Friendly, PDF & Email