1870 Inname van Rome

De Poort van Pius, dat is de vertaling van het bekende monument Porta Pia in Rome, dat zijn bekendheid dankt aan twee zaken. Ten eerste omdat het ontwerp van een Michael Angelo op leeftijd zou zijn, waarbij zijn atelier een zekere rol speelde. En ten tweede de gebeurtenis die het meest tot de verbeelding spreekt: de Inname van Rome in 1870. En daar ga ik het over hebben in de volgende tekst.

De Poort maakt deel uit van de beroemde Aureliaanse Muur. Daarin forceerden de Italiaanse troepen op 20 september 1870 met een hevig kanonvuur een doorgang. Het schieten begon ’s morgens even na vijven en duurde vier uur.  Er ontstond een gat van dertig meter waardoor de Piëmontse soldaten de stad binnendrongen. Op de foto is het gat van zo’n dertig meter duidelijk te zien.

Verovering Rome in 1870

De muren (met de kantelen) aan beide zijden van de Poort werden begin 20e eeuw gesloopt om plaats te maken voor wegen. De kleurenfoto (Stefano Fiorani) toont de huidige situatie.

Met de inname van Rome in 1870, het was 20 september, kwam er voorgoed een einde aan de Kerkelijke Staat. De staatkundige eenheid van Italië was een feit. Rome werd op 3 februari 1871 officieel de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk. Op school leren de Italiaanse kinderen zich deze historische doorbraak herinneren als La breccia di Porta Pia (De bres in de Poort van Pius).

1870 Inname van Rome
De (onbekende) fotograaf stond met zijn objectief pal voor de doorgang.

Consequenties

Het Romeinse ghetto was vanaf deze dag open. Het vatikaan had er niets meer te zoeken, had zijn zeggenschap over de stad èn dus over het ghetto verloren. Aan drie eeuwen vernedering en vervolging door de kerk was een einde gekomen.

De eeuwenoude Aureliaanse Muren verloren door deze historische doorbraak hun betekenis. De drie belangrijkste functies die zij vervulden waren weggevallen: één: bescherming van de stad, twee: de afsluiting van binnenuit en drie: de tolheffing. Met het nieuwe koninkrijk waren ze overbodig geworden.

Aantekeningen bij 1870 Inname van Rome

  • Een bijzonder fraai boek over alle Romeinse muren vanaf de oudheid : Roberto Ivaldi, Le mura di Roma. Roma: Newton & Compton editori, 2005, pp. 240-242. Op p. 241 de foto hierboven gereproduceerd.
  • Zie hier overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in Rome in 1870.
  • Over Porta Pia hier een wikipediapagina.
  • Over de Inname van de stad zie hier een wikipediapagina (nl).
  • De opname van de onbekende fotograaf staat in het boek van Silvio Negro, Nuovo album romano. Milaan: Neri Pozza, 1965, p. 155. In het boek staan iets meer dan 300 foto’s uit de 19e eeuw. De foto bevindt zich in het archief van het Museo di Roma.

 

Print Friendly, PDF & Email