Bloemlezingen: bibliografie

Een bloemlezing kan dienen als een eerste kennismaking met het werk van een auteur, met poëzie uit een periode, een stroming, een dialect of een genre. Soms is het een handig hulpmiddel, soms een uitnodiging tot het lezen van een dichter. Hieronder een lijst van uitgaven in het Nederlands, gevolgd door enkele van de Italiaanse bloemlezingen die ik gebruik.

Nederlandse vertalingen

Albe. 1944. Ps. van Renaat Antoon Joostens. Keurgedichten uit de Italiaansche lyriek. Brussel: Steenlandt.

Bisutti, Donatella. 2000. Het stuifmeel van de sterren / Il polline delle stelle. Hedendaagse Italiaanse poëzie. Meerbeke-Ninove: Point.

Dooren, Frans van. (1994). Gepolijst albast. Acht eeuwen Italiaanse poëzie. Baarn: Ambo.

Eerd, Karel van. 1989. Een tak van denken. Tien moderne Italiaanse dichters. Amsterdam: Meulenhoff.

Schepens, Jan. 1975. Italiaans bouquet I & II. Italiaanse gedichten van deze tijd. Brugge: Privé-uitgave.

Ypes, Catharina. (1960). Olijven en zilveren populieren. Moderne Italiaanse lyriek. Den Haag: Boucher. [Ypes bloemleest werk van 37 dichters en drie dichteressen, gerangschikt naar het geboortejaar dat valt tussen 1875 en 1925. Giacomo Prampolini plaatst in zijn Inleiding de dichters in een literair-historische context van de stromingen waarbij men ze gewoonlijk onderbrengt. Een kritische recentie van H. van den Bergh hier.]

Italiaans

Falqui, Enrico. 1966. Tutte le poesie della «Voce». Firenze: Vallecchi.

Giuliani, Alfredo. 1965. I novissimi. Poesie per gli anni ’60.  Nuova edizione riveduta.

Papini, Giovanni e Pancrazi. 1925. Poeti d’oggi (1900–1925). Seconda edizione riveduta e accesciuta. Firenze: Vallecchi.

Sanguineti, Edoardo. 1993. Poesia italiana del Novecento, Torino, Einaudi.

Segre, Cesare e Carlo Ossola. 2004. Antologia della poesia italiana. Roma: La biblioteca della Repubblica.

Een uitputtend bibliografisch overzicht van Italiaanse bloemlezingen gemaakt door Nicolò Scaffai in deze PDF. De literatuur over het verschijnsel bloemlezing is groeiende en sommige auteurs spreken van een literair genre.